Dagboek

DAG 1 - Verslag aankomst Poolse kinderen, 8 juli 2017

Vandaag is de grote dag!
Na maanden van voorbereiden en geld inzamelen is er vannacht een bus uit Tychy (Zuid Polen) naar Katowice airport vertrokken, die anderhalf uur later in Eindhoven zal landen. In Eindhoven wachten Nancy van Zutven van Diamonds Expres en Johan Verhoeven om de groep op te vangen en naar de parochie te brengen. In de bus is drinken en broodjes voor iedereen.

Ondertussen wordt achter de schermen de ontvangst voorbereid. Koffie, thee en limonade, de Poolse vlag hijsen en gastgezinnen bellen. Om 10.15 uur wordt de groep warm ontvangen door alle gastgezinnen die bij de parochie wachten. Na de eerste kennismaking, foto's en een welkomstwoordje, gaat een ieder naar huis.

De vakantie is begonnen,.... de eerste spanning is eraf. Spannend voor iedereen, nog het meest voor de kinderen die nog nooit hebben gevlogen en twee weken naar een vreemd land gaan, met een vreemde taal die ze niet spreken, logeren bij mensen die ze niet kennen. Maar dat gaat goed komen met de lieve families die hun huis openstellen, de begeleidster, de tolken en alle vrijwilligers die hun steentje bijdragen om de vakantie voor deze kinderen tot een succes te maken. We hebben er zin in.

 

DAG 2 - Activiteit 1: Verslag kerkdienst, zondag 9 juli 2017

In een goed gevulde kerk hebben we vandaag de Heilge mis bezocht. Pastoor Smulders ging ons voor en kinderkoor de vlindertjes voorzag ons van mooie liedjes. Verschillende gastouders als ook de kinderen lazen stukjes voor alsmede ook de poolse kindjes. Die werden dan weer vertaald door onze tolk waarvoor onze dank. Na de mis zijn de poolse kindjes samen de gastgezin terug naar huis gegaan om te lunchen en zich klaar te maken voor de sportmiddag.

 

DAG 2 - Activiteit 2: Verslag spelmiddag, zondag 9 juli 2017

Na de kerkmis ging iedereen naar huis om te lunchen en zich klaar te maken voor de spelmiddag. Het was een warme zomerse dag en volop zon. De dag begon met zingen voor Jakub, die jarig was. Natuurlijk niet alleen in het Pools, ook in het Nederlands. Volgens de gegevens is Jakub 11 jaar geworden, maar Jakub had zijn gastgezin wijsgemaakt dat hij 13 jaar is geworden, hiervan was hij zelf helemaal overtuigd.

De spelletjes stonden klaar en na wat drinken volgde de uitleg en groepsverdeling. Wie gaat dit jaar de wisselbeker winnen?! We waren in vier groepjes verdeeld met een coach en bij de spellen stonden spelleiders. Na het fluitsignaal werd er ongeveer tien minuten gespeeld per spel om zoveel mogelijk punten te scoren. Daarna rouleren tot je alle spellen hebt gehad. We hadden ringwerpen; twee waterspellen; rolsjoelen; en zoveel mogelijk ballonnen opblazen door op een houten paard te zitten en de ‘staan-zit’ beweging te maken. Zo kwam er via de staart lucht in de ballon en moest je doorgaan tot de ballon knapte. Wie laat de meeste ballonnen knallen?

De kinderen hadden groot plezier en hoe leuk is het om bij de waterspelletjes ook de spelleiders kliedernat te maken?! En hoe leuk is het om te proberen de spelleiders om te kopen om meer punten te krijgen? En hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat als je per nummer van spel rouleert en er telkens een spel geen groepje heeft,..dat er dan twee groepjes bij een spel staan en ze de rest van de spellen al gehad hebben? Dan scoor je minpunten….
In de pauze heeft Jakub getrakteerd op chips en hij is apetrots dat hij jarig is. Sommige mensen hadden een cadeautje voor hem meegenomen. Hoe lief is dat! Na de pauze was er nog een spelronde en een stoelendans. Altijd een groot feest bij de kinderen. Hiermee konden ze extra punten voor hun groep verdienen. Daarna moesten de coaches. Vervolgens was het opruimtijd; punten tellen en ondertussen belden de kinderen een voor een naar huis met Lucyna, een tolk en een gastouder.
De rest kon vrij spelen of gezellig kletsen. Na de telefoontjes gingen we ballonnen prikken, de eer om te prikken was voor Jeanne Willemsen. Dit was een voorbereiding voor de feestavond. Elk gezin zal “iets” leuks verzinnen om de groep te vermaken. Dit mag een toneelstukje zijn, een dans, lied, quiz of,….. Er waren verschillende thema’s. De eerste groene ballon zou ons vertellen welke familie aan de beurt is, daarna mocht de familie een blauwe ballon kiezen waarop stond als hoeveelste je aan de beurt bent tijdens de feestavond en tot slot een kleur kiezen om het thema te bepalen. Dit kon zijn Kerstmis; carnaval; circus; Polen; Nederland; sprookjes; sport; muziek,..etc. Benieuwd wat een ieder hiervan gaat maken. Tijdens het lange, warme wachten, trakteerde familie Pasmans de hele groep op IJS! Jippie! Dank je wel! Dat was een verfrissende opkikker.
Om 17.00 uur arriveerden de frietjes met een snack. Ook hiervan werd gretig gesmuld en we eindigden de dag met de prijsuitreiking! Achteraf bleek daar een foutje ingeslopen. De plekken van Team Ronny en Team William werden omgedraaid. Ronny moest de derde plek krijgen en William de vierde plek.
Dank je wel Jakub en familie Vos/Donkers voor de traktatie en dank je wel Dagmara voor het tolken! Het was een super gezellige dag.

 

DAG 3 - geen activiteit op het programma.

 

DAG 4 - Verslag Bakkerij van Leur, dinsdag 11 juli 2017

Om kwart over één moest iedereen zich verzamelen bij de ingang van de Noordkade. Toen ze allemaal gearriveerd waren zijn we naar binnen gegaan. In de hal stond alles al klaar. Een “bakje” met deeg, twee mini en een grote cupcake, een bolletje deeg. Ze kregen eerst allemaal een beker ranja. Kasia was de tolk voor de Poolse kinderen.
Toen kwam Joerie de bakker. Hij vertelde wat ze allemaal gingen doen. Eerst een appeltaartje maken. Het appelprut moest in het bakje met deeg en daarover de kruimels. Dit ging toen in de oven. Van het bolletje deeg moesten ze een broodje maken. Joerie deed dit voor. Het lukt niet bij iedereen want het was toch moeilijker dan iedereen dacht. Ook deze werden naar de oven gebracht om afgebakt te worden. Daarna het versieren van de cupcakes. Ja…dat was nog eens een feest want er werden niet alleen de cupcakes versierd, ze pakten ook af en toe wat versiering uit de schaaltjes om dit lekker op te eten. Daarna kwam Joerie met de verpakking aangelopen. De kinderen moesten zelf de verpakking zo vouwen dat het een deksel en een doosje werd om al het lekkers in te doen.
Nu was het wachtten op de oven en tot groot genoegen kreeg iedereen een waterijsje…dat was smullen. Ja hoor…de ijsjes op…de oven klaar…dus alles in de dozen doen. Wel voorzichtig hoor want dbroodjes zijn nog warm. Tot slot kreeg elk kindje nog een snoepzak. Toen moest er nog gezongen worden voor Kamil want hij is vandaag jarig.
Na nog een groepsfoto gemaakt te hebben met bakker Joerie en iedereen zijn of haar doos met lekkers had kwamen de mama’s en papa de kinderen weer halen. Ze moesten natuurlijk meteen laten zien wat ze gemaakt hadden. Wat hebben ze een leuke middag gehad.

Bakker van Leur en Joerie hartelijk bedankt voor de gastvrijheid. Het was reuze gezellig.

Lees hier het krantenartikel: Lekker smullen bij Bakkerij van Leur

 

DAG 5 - Verslag Kreatechfabriek Noordkade, woensdag 12 juli 2017

Vandaag was het een kletsnatte dag en dat kwam goed uit, want we gingen op bezoek bij de Kreatechfabriek. Een prachtige plek waar de kinderen zich helemaal op creatief vlak konden uitleven. Allereerst werd er instructie gegeven wat vertaalt werd door Monika. Wat gaan we doen, en waar moeten we op letten. Dit had te maken met veiligheidsinstructie. De kinderen konden uit vier werkjes kiezen en per tafel werd hetzelfde werkje gedaan. Al snel gingen alle kinderen onder begeleiding van de ouders en helpers bij Kreatech aan de slag. De een knutselde een uil; de ander een kunstwerk met spijkers en wol; weer een ander een auto of een dromenvanger. Iedereen heeft hard gewerkt, want de activiteit was drie kwartier eerder klaar dan gepland. Tussen het harde werken door kregen de kinderen een pakje drinken en een Mars chocola. Wat een verwennerij! Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door een sponsorbijdrage van LanthopusX (Marko Schulten).

Dank je wel aan een ieder die heeft bijgedragen om deze activiteit mogelijk te maken. Het was een gezellige middag.

 

DAG 6 - Activiteit 1: Verslag Brandweer, donderdag 13 juli 2017

Op de ochtend van donderdag 13 juli stond een uitje naar de brandweer geplant. Om 11 uur werden de kinderen door de brandweermannen verwelkomd en kregen ze uitleg over de Nederlandse brandweer.
Daarna gingen we in brandweerauto’s naar de brandweerkazerne bij de Mars fabriek in Veghel. Waar de kinderen ook uitleg kregen over wat zij bij de fabriek doen en kregen de kinderen een cadeautje van de brandweermannen bij de Mars. Ze kregen daar een mooie tas met souvenirs en snoepjes. Toen gingen de kinderen weer terug naar de hoofdkazerne in Veghel voor wat spelletjes, konden ze de brandweerwagens van dichtbij bekijken en mochten ze brandweerpakken passen.
Na een gezellige ochtend werden ze met de brandweerwagen naar de volgende activiteit gebracht.

 

DAG 6 - Activiteit 2: Verslag Restaurant De Leygraaf, donderdag 13 juli 2017

De kinderen hadden vandaag een lange dag. Ze brachten vanmorgen een bezoek aan de brandweer en vervolgens werden ze met de brandweerauto naar restaurant de Leygraaf gebracht. Daar aangekomen, draaiden ze met loeiende sirenes de parkeerplaats op. De kinderen vonden het geweldig! En zo wisten de mensen bij de Leygraaf dat hun groep nieuwe koks gearriveerd was. Eerst mochten de kinderen zich lekker uitleven in de speeltuin en bij de dieren. De Alpaca trok de grootste interesse, maar let op, want als je hem plaagt kan hij spugen.

Ondertussen werd de lunch bereid: Frietjes, met kipnuggets, bitterballen, frikandel en limonade. De meeste Poolse kinderen lusten geen bitterbal of kroket. Dit is in Polen iets anders. Maar na enige uitleg waren er toch een paar proevers, waaronder Lucyna. En zij vonden het lekker!
Na de picknick lunch buiten, doken we de keuken in. Eerst de handen wassen, schortjes om en een koksmuts op. De kinderen gingen koekjes bakken en nadat er heel hard aan het maken van de mooiste koekjes was gewerkt, kregen de kinderen ijs met slagroom en dat mochten ze versieren. Ondertussen stonden de koekjes in de oven. De kinderen hebben genoten en elkaar geholpen als iets niet lukte.

Leygraaf dank je wel voor deze fantastische activiteit.

 

DAG 7 - Activiteit 1: Verslag Bezoek boerderij, vrijdag 14 juli 2017

Om 13.45 verzamelen bij de boerderij van William en Marjolein voor de rondleiding in de stallen. We begonnen met koffie en cake (de ouders) en ranja met cake voor de kinderen.
Ook de compagnon Jos (broer van William) was erbij.
Eerst in de stal waar het drinken geschonken werd. Hier waren kalveren die al een enkele weken oud waren. Zij waren ingedeeld van “jong” naar “oud”. De jongeren moesten leren om op het beton te liggen met het gezicht naar de muur en om te eten zich om te draaien en met hun kop door de “tralies” te gaan om te eten. Zij gaan af en toe nog op de mestafvoer liggen en moeten dit afleren. Doordat ze hierop liggen krijgen ze kralen gedroogde mest op hun huid en in hun staart dat de boer dit om de paar maanden af moet scheren.
De “ouderen” kalveren weten dit al. Bij hun gaat het liggen en het eten al goed.
Daarna naar de grote stal waar alle koeien staan die elke dag (2x per dag) gemolken worden.
Wouw…wat een beesten.
Hé er heeft een koe een piercing door de neus. Waar is die voor?
Deze koe is een beetje stout. Hij gooit gras over de stang van het hek. Dit komt op de gierput te liggen. Als andere koeien hiervan eten worden ze ziek. Dat is niet de bedoeling. Deze koe moet dit afleren. Aan zijn piercing hang een klepje. Als de koe het hoofd omhoog gooit (om het gras te gooien) komt dit klepje tegen het hoofd en dat doet pijn. Zo probeert de boer dit gooien af te leren.
Daarna met z’n allen naar buiten want de kinderen mogen met de tractor mee. Gaaf….bij de boer in de cabine…..vet…..ze genoten….allemaal. Bij het terugkomen natuurlijk claxoneren. De een nog langer dan de ander….wat een herrie….maar….de kinderen vonden het leuk!!!
Daarna nog een bekertje verse melk uit de koeltank. Sommigen lustten geen melk en anderen wilden het wel proeven…mmm… lekker en lekker koud.
Toen vlug in de auto want we gaan naar….
De molen in Vorstenbosch voor een bezichtiging.

 

DAG 7 - Activiteit 2: Versalg bezoek Vorstenbossche molen, vrijdag 14 juli 2017

De gids stond al op ons te wachtten. Iedereen naar binnen. De Poolse kinderen aan tafel en de rest van de gasten er omheen. De man vertelde voluit over de molen. En ook dat zijn vader in de molen gewerkt had.
Toen mochten we naar boven waar hij vertelde hoe het koren en graan gemalen werd. Als de wieken draaiden draaiden de molenstenen over elkander heen. Hiertussen kwam het koren of graan. Dit worden dan hele kleine graan- of korenkorrels en kan dan vermengd worden met de benodigdheden om bijv. brood te bakken.
Daarna even naar buiten want de gids wilde de wieken laten zien en dat deze draaiden. Daarna met alle Poolse kinderen in de wieken klimmen en hier een foto van maken.
Daarna mochten ze nog verder naar boven. Zelfs tot in de nok van de molen. De trapjes werden wel steeds stijler en kleiner. Maar (vooral) de Poolse kinderen wilden alles zien dus omhoog klimmen.
Bovenin was een luikje open en konden de kinderen naar buiten kijk. Jaja er moest gezwaaid worden.
Toen iedereen weer beneden was kregen de Poolse kinderen een boekje over de molen en een kleurplaat en ansichtkaart.
Er waren er nog een paar over dus kregen enkele Nederlandse kinderen ook een aandenken.
Iedereen bedankte de gids en een ieder ging weer met zijn ouder naar huis.
Het was een mooie en interessante middag.
Iedereen bedankt.

 

DAG 8 - geen activiteit op het programma.

 

DAG 9 - geen activiteit op het programma.

 

DAG 10 - geen activiteit op het programma.

 

DAG 11 - Verslag bowlen Bowlingcenter bij Blauwe Kei en SwopShop, dinsdag 18 juli 2017.

Vandaag hebben de kinderen elkaar weer ontmoet na vier vrije dagen met hun gastgezin. Er stond eerst bowlen op het programma, samen met de Nederlandse kinderen. Het enthousiasme straalde er vanaf en iedereen wilde winnen. Luid gejuich als alle kegels tegelijk omgegooid werden.
Natuurlijk werd er ook gezongen en getrakteerd, want Karolina en gastouder Marianne waren jarig. Karolina trakteerde soesjes met slagroom en snoepjes.
Ondertussen konden de ouders gezellig samen kletsen en iedereen kreeg een drankje. Op het einde van de activiteit kregen de Poolse kinderen nog een verrassingsbox cadeau. Natuurlijk werd er voor Jose van de bowling gezongen,.. Stolat Stolat,..

Na de bowling vertrokken we gezamenlijk naar de Swopshop. Dit is een speelgoed ruilwinkel. Als je speelgoed hebt, waar je niet meer mee wilt spelen, kun je het naar de ruilwinkel brengen. Je krijgt dan muntjes waarmee je ander speelgoed kunt uitzoeken. De kinderen vonden ook dit helemaal geweldig en vertrokken ook hiervandaan met blije snoetjes weer naar huis.

 

DAG 12 - geen activiteit op het programma.

 

DAG 13 - Verslag gezinsuitstapje naar Toverland, donderdag 20 juli 2017

Vanmorgen om 8.45 uur verzamelden alle gastgezinnen, kinderen en bestuur zich bij de parochie waar de bus klaar stond om ons naar Toverland te brengen. Toverland is altijd een van de hoogte punten uit het vakantieprogramma en tevens de kostbaarste activiteit. Dit jaar hadden we geluk, aangezien deze activiteit dit jaar gesponsord werd, zowel de bus (Diamonds Express van Johan & Nancy van Zutven) als de entree (door Hobij).

Daarom ging cameraman Timo mee, (Van Twinning Media), om deze superdag vast te leggen voor Hobij. De groep was makkelijk herkenbaar in het park, want de Poolse kinderen en begeleidster droegen een Tshirt van Veghel Ontvangt Kinderen en de rest van de groep zoveel mogelijk een Hobij shirt.

Om 9.00 uur vertrok de bus en de verwachting was een regenachtige dag met onweer, maar niets was minder waar! Het was een zonnige dag met perfecte temperatuur en waarschijnlijk hebben veel mensen hun bezoek aan Toverland uitgesteld vanwege de weersverwachting, want het was heel erg rustig. Perfect voor onze groep om niet te lang in de rij te staan en je favoriete attractie keer op keer te beleven. Duizelig worden in de zweefmolen; je hoogtevrees overwinnen op het klimparcours, je loodrecht naar beneden laten vallen in de boomstammetjes; de achtbaan Troy trotseren. Nat worden in de Djengu River; nog eens misselijk worden in de Dwervelwind. Amper tijd nemen om te lunchen; lol maken met je vriendjes; de voorzitter nog net behoeden van een heftige botsing met de lantaarnpaal, wat voor natte onderbroeken van het lachen zorgt,…. ervaringen uitwisselen met andere gastouders en er plotseling achterkomen dat de dag alweer voorbij is. Om 16.45 uur verzamelen we bij ons ontmoetingspunt. Al snel is iedereen compleet en vertrekken we huiswaarts nadat de Poolse kinderen nog een dank je wel lied zingen voor de camera. Moe maar voldaan vallen meerdere mensen in de bus in slaap.

Namens bestuur, gastgezinnen en vooral de Poolse kinderen en hun begeleidster, zeggen wij super dank je wel tegen Familie van Zutven; Hobij en Twinning Media, voor jullie bijdrage om deze dag mogelijk te maken. Het was weer helemaal top!

Klik hier voor een video impressie

 

DAG 14 - geen activiteit op het programma.

 

DAG 15 - verslag van de kerkmis en de feestavond , zaterdag 22 juli 2017

Het einde van de vakantie is alweer in zicht. De foto albums zijn (bijna) klaar, de koffers ingepakt. We bezoeken gezamenlijk de kerkmis welke we muzikaal zelf mogen invullen. Er zijn Poolse en Nederlandse kinderen die stukjes tekst lezen; Eline Pasmans zorgt voor muzikale ondersteuning op de dwarsfluit en dit klinkt super mooi! De mensen in de kerk zijn muisstil en op het eind hoor ik iemand zeggen: “ik heb de neiging om te applaudisseren,…” eerlijk gezegd had ik zelf die neiging ook, maar ja,..dat mocht niet. We hadden een aantal leden van het kerkkoortje De Vlinders bereid gevonden om de muzikale invulling te verzorgen, samen met een aantal kinderen uit de groep. Dit ging prima en het applaus op het einde, was ook zeker voor Eline.

Na de mis gingen we naar familie Verbeek, waar we onze feestavond zouden houden. ‘s Morgens had het bestuur de avond al voorbereid en spullen klaargezet. De drankkar van Henk Kanters was gearriveerd en ook de DJ. En wat had hij een gaaf doek met speciale verlichting. De avond startte met koffie, thee, limonade en wat lekkers. Daarna volgde de optredens van onze gezinnen tijdens het open podium. Wat had iedereen zijn best gedaan om er iets leuks van te maken, naar aanleiding van het thema dat ze hadden geloot. De act die het meeste indruk had gemaakt op de kinderen was de circusact van familie Pasmans, de doorzaag truc. De kinderen waren er stil van en begrepen werkelijk niet hoe het kon. De andere thema’s waren muziek; Olympische spelen; carnaval; Kerstmis; Nederland; sprookjes; eten/drinken en daarnaast een dans optreden van Kyra & Isabella en wat solo’s van Anouschka, die liefst een avondvullend programma had verzorgd.

Vervolgens hebben we de optredens afgelsoten met het toezingen van Ronny Jonkers die morgen jarig is,..maar al was het nog geen 00.00 uur, nu is iedereen in feest stemming en als we morgen de kinderen uitzwaaien, is de feeststemming een eind gedaald. Na het officiële gedeelte werd er nog flink doorgefeest en gekletst, waarna iedereen huiswaarts keerde.

 

DAG 16 - Verslag van het vertrek, zondag 23 juli 2017

Na een goed geslaagde feestavond is vandaag dan toch echt de dag van vertrek aangebroken. Twee weken zijn voorbij gevlogen. Het afscheid houden we liefst kort maar krachtig. Vandaag was geen doorsnee afscheid. Het was super kort en krachtig en daardoor vertrokken de kinderen zo’n twintig minuten eerder naar Eindhoven dan gepland. En tranen waren er, maar lang niet zoveel als anders. Na vertrek hebben we samen nog wat gedronken in de parochie,.. ook dit moment was kort en krachtig.

Helaas kon er vanuit het bestuur niemand mee naar Eindhoven, maar gelukkig was Johan van Zutven bereid deze taak op zich te nemen, tot opluchting van Lucyna, die wel wat hulp bij inchecken kon gebruiken. Dat was maar goed ook,..want Lucyna had de kinderen ieder hun eigen ID gegeven om door de douane te gaan. Echter een van de kinderen was haar ID verloren! Iedereen zoeken,… wat bleek? Dit kind had het ID niet willen verliezen en dus netjes in een zijvak van de koffer gestopt. Echter, de koffer was al ingecheckt en onderweg naar het vliegtuig! Dus de koffer moest worden teruggehaald en daarna opnieuw inchecken. Geluk bij een ongeluk dat het vliegtuig flinke vertraging had. Uiteindelijk is de groep twee en half uur later dan gepland vertrokken. En alhoewel we het vliegtuig op de voet volgen, een bericht dat men veilig is aangekomen is altijd fijn. Ook dat was een probleem, want de telefoon van Lucyna had het begeven. Dus via de TPD hebben we uiteindelijk vernomen dat de groep weer veilig in Polen is.

Tijd voor een rustperiode, evaluatie en weer opnieuw beginnen.